Sanering Broekpolder:
Alle informatie op een rij over de sanering en herinrichting van een deel van de Broekpolder
De gemeenteraad heeft 12 mei 2022 ingestemd met het voorstel van het college om een financiële bijdrage te leveren aan de bodemsanering en herinrichting van de Broekpolder. De planning is dat de werkzaamheden pas in 2024 echt gaan starten.
Op deze pagina willen we inzicht bieden in de achtergrond van en de besluitvorming over de sanering en herinrichting.
Waarom is de sanering nodig in de Broekpolder ?
We hebben de informatie op een rij gezet in dit document.
Schetsontwerp herinrichting
Er ligt een schetsontwerp op tafel dat al in 2019 gemaakt is door bureau Stroming in opdracht van de gemeente Vlaardingen en in samenwerking met de Federatie en Staatsbosbeheer. De schets geeft op hoofdlijnen weer hoe het gebied na de sanering opnieuw ingericht gaat worden. Dat geeft volop ruimte voor bewoners en gebruikers van het gebied om inbreng te leveren.
De gemeente Vlaardingen organiseerde in samenwerking met de Federatie, Staatsbosbeheer op 21 februari 2023 een eerste bijeenkomst waarbij inbreng van Vlaardingers is opgehaald om mee te geven aan de ontwerpers. Op de nog in te plannen tweede bijeenkomst, wordt het voorlopig ontwerp gepresenteerd, waarop de aanwezigen nog hun opmerkingen kunnen geven. Bij de derde bijeenkomst wordt het concept van het definitief ontwerp gepresenteerd.
Bijeenkomst gemist? Je kunt nog tot 19 maart 2023 online je reactie geven op het eerste schetsontwerp voor de herinrichting.
Dat kan via de site van de gemeente (rechts onder het kopje Denk mee), klik op:
www.vlaardingen.nl/broekpolder
Terugblik bewonersbijeenkomst 21 februari 2023
We kijken terug op een goed bezochte eerste bewonersbijeenkomst over de sanering en herinrichting van een deel van de Broekpolder van afgelopen dinsdag 21 februari in het scoutinggebouw Maurits-Viool. Lees de terugblik op de avond hier op deze link.
Zijn de werkzaamheden al gestart (januari 2023?)
Nee, de sanering is nog niet van start gegaan, eerst moet het herinrichtingsplan nog definitief gemaakt worden en een aannemer aangesteld worden. Hierop vooruitlopend is er wel al grond gestort op het te saneren vak waar Masamuda staat. Deze grond kwam vrij waardoor dit een mooie kans was om goede grond te verkrijgen voor de ophoging van het te saneren deel in de Broekpolder. Lees er alles over via deze link.
Nieuwsbericht informatiebijeenkomst 13 december 2022 organisaties
Op 13 december kwamen de ondernemers en verenigingen bijeen in de Golfclub Vlaardingen om zich bij te laten praten over de sanering en herinrichting van een deel van de Broekpolder. Nieuwsbericht.
Verslag van de informatieavond voor bewoners op 19 april 2022 in de Polderpoort
De eerste bewonersbijeenkomst is gehouden op 19 april 2022. Daarin werden veel vragen gesteld en was de bezorgdheid groot. De antwoorden op de gestelde vragen tijdens de informatieavond vind je hier.
Besluit van de gemeenteraad tegen woningbouw in de Broekpolder
Lees hier de motie die de gemeenteraad heeft aangenomen tegen woningbouw in de Broekpolder.
Het triadeonderzoek van DCMR over de vervuiling in de Broekpolder
Hier lees je het rapport van DCMR over de vervuiling in de Broekpolder, het zogenoemde Triade onderzoek.
Waardevol groen in Vlaardingen
De Broekpolder is een prachtig 400 ha. groot en groen natuur- en recreatiegebied. Je kunt hier volop wandelen, fietsen, mountainbiken, skaten, spelen en sporten. Dicht bij de stad Vlaardingen en omsloten door het water van de Vlaardingse Vaart en de vlieten is het een zeer waardevolle groene plek voor bewoners in de regio. In de loop van de jaren is hier een ongelofelijk gevarieerd gebied ontstaan met veel mogelijkheden voor recreatie, educatie, sport en horeca.
De Broekpolder biedt een divers landschap van polder, bos en grote plassen waar veel watervogels leven en overwinteren. De Broekpolder is ook het leefgebied van een grote kudde Schotse Hooglanders.
Daarnaast zijn er meer dan 30 sportverenigingen te vinden voor jong en oud. Van golf en jeu de boules tot watersport. En van voetbal en hockey tot atletiek. Ook de vier Vlaardingse scoutinggroepen krijgen in 2020 een nieuw gezamenlijk onderkomen in de Broekpolder.
Ontstaan van de Broekpolder
De Broekpolder was ooit een veenweidepolder met een aantal melkveehouders. Het woord 'broek' (brouck) heeft betrekking op het oorspronkelijke veenmoeras op deze plek. Vlaardingen was in de jaren 50 een groeiende stad en er waren plannen om in de Broekpolder woningbouw mogelijk te maken. Hiervoor moest het gebied eerst opgehoogd worden. Dat gebeurde tussen 1958 en 1976 met baggerspecie. Later bleek deze grondlaag te veel verontreinigd te zijn om hier een woonwijk te kunnen realiseren. Woningbouw was daarmee van de baan.
Het gebied kreeg daarna een groene inrichting. Het werd gedeeltelijk beplant met productiebos en voor een ander deel deed de natuur haar eigen werk. De polder kreeg daarmee een nieuw leven als natuur- en recreatiegebied en groeide uit tot populaire bestemming voor rust, sport en recreatie voor vele Vlaardingers en mensen uit de omgeving.
Eigenaren van dit stukje natuur zijn de gemeente Vlaardingen en Staatsbosbeheer, ze zijn elk verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van hun gebied maar werken daarin wel met elkaar samen.